Bir Böceğin Garip Hikayesi

1892'de Meksika'dan geldi, Amerikan pamuk endüstrisine 23 milyar dolar zarara uğrattı, bir eyaletin kaderini değiştirdi, ülke tarihindeki en büyük eradikasyon çalışmasını başlattı. Buna sebep olan bozuk paradan küçük bir böcekti.


 North Carolina Eyalet Üniversitesi'nden Entomoloji profesörü Dominic Reisig, “Bu kadar çok insanı yerinden eden, kırsal Amerika ekonomisini değiştiren ve çevreye zarar veren başka bir böcek düşünemiyorum ve herkes etrafta açıkça toplandı ve ondan kurtulmamız gerektiğini söyledi” diyor.

Koza kurdu
𝘼𝙣𝙩𝙝𝙤𝙣𝙤𝙢𝙪𝙨 𝙜𝙧𝙖𝙣𝙙𝙞𝙨

Pamuk böceği (𝘼𝙣𝙩𝙝𝙤𝙣𝙤𝙢𝙪𝙨 𝙜𝙧𝙖𝙣𝙙𝙞𝙨) Meksikaya özgü bir pamuk zararlısıdır. Ülkemizde yok. Pamuklara beslenir, pamuğa yumurtalarını bırakır. Böcek ilk önce Teksas'ta görülmüştür. İlk beş yılda pamuk üretimi yaklaşık %50 azalmıştır. Böcekle mücadele için dönemin etkili bütün tarım ilaçları denenmiş, tarım bakanlığı tarafından mücadele çalışmaları (Boll Weevil Eradication program) yapılmış ve öneriler üzerine yurt dışından biyolojik mücadele için predatör böcekler getirilmiştir.

Bölgede temel geçim kaynağı pamuk olduğundan bu zararlı yüzünden çiftçiler iflasın eşiğine gelmiş, çözüm arayışına başlamışlar. Herkes değişik bitkiler denemiş bir şekilde bu krizi atlatmaya çalışmış. En sonunda çözümü yer fıstığında bulmuşlar. Bir zamanlar pamuktan başka bir şey bilmeyen çiftçiler en fazla fıstık olmak üzere çeşitli bitkileri yetiştirmiş, çoğu çiftçi zararını kapatmış hatta zengin olmuş, şehrin geliri artmış. Halk krizi fırsata çevirmiş, bir böcek devrime neden olmuştur.


Tabi bu karşılıksız kalmamış. 1919'da Ana caddenin ortasında, refahın simgesi olarak, tarım tanrısı Ceres'in havaya kaldırdığı böceğin heykeli, yani "Boll Weevil Anıtı" dikilmiş. Bu dünyada bir böceğe saygı olarak dikilen tek anıt. Yıllar içinde heykel çokça saldırıya uğramış, defalarca tadilata alınmış. Şuan orijinali bir müzede, meydandaki ise kopyası.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖCÜ MÜ GDO MU?

ROPS: Traktör kazası sebebiyle meydana gelen ölümlerin yarıdan fazlası devrilme yüzünden.

-Pestisit çeşitleri ve insektisitlerin etki ettiği sistemler ve mekanizmalar-