Renault, Liken, Simbiyotik ilişkiler...

Liken, bir mantar ile alg veya siyanobakteri birlikteliğiyle bir tallus oluşturmak için bir araya gelen simbiyotik ilişkiye denir. Ortaklıkta, mantar olana mikobiyont, fotosentetik ortağa ise fotobiyont denir. Mikrobiyont, tallusun su, karbondioksit, mineral ve barınak ihtiyaçlarını karşılar. Fotobiyont ise tallusa sentezlediği organik maddeleri ve çıkardığı oksijeni verir. Liken tallusu bitkiler gibi sınırsız büyüme özelliğine sahiptir fakat genellikle yılda 1 cm'nin altında anca büyür. Liken birlikteliğinde genellikle iki ortak bulunmasına rağmen bazı likenlerde 3 ya da 4 ortak bulunabilir. Likenler kurumaya karşı çok dayanıklı canlılar olup çok çeşitli bölgelerde yayılım göstere bilirler.


Renault'un yeni konsept araçlarına verdiği isimler, markaya daha fazla saygı duymamı sağlıyor. 


Renault Morphoz. Bu araç trafik yoğunluğuna, yol durumuna göre boyunu değiştiriyor, yani adındaki gibi bir nevi "başkalaşım".


Renault Symbioz ise 2018'in başında tanıtılmış bir araç. Bu aracın özelliği ise akıllı evinizle entegre çalışıp, evinizi arabanıza getirmek.


Bazı tanımlar;

Simbiyoz, iki canlının tek bir organizma gibi birbirleriyle yardımlaşarak bir arada yaşamaları.

Gelişmiş bitkilerde tam karşılığı gövde ve yapraklar olarak düşünülebilir. Likenlerde kök, gövde, yaprak, dal, vb. ayrımı bulunmadığıdan bunların tamamına tallus denir.


(Kaynakça: Ankara Üniversitesi açık ders notları, motor1.com, Ege Üniversitesi Fen Fak. Kitaplar serisi.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖCÜ MÜ GDO MU?

ROPS: Traktör kazası sebebiyle meydana gelen ölümlerin yarıdan fazlası devrilme yüzünden.

-Pestisit çeşitleri ve insektisitlerin etki ettiği sistemler ve mekanizmalar-