Uzun kısa hayatlar

Kraliçe arı olmak zordur. Savaşarak başlarsın hayata. Ama her şeyin bir karşılığı vardır, 6 hafta yaşayan emekçi arıya karşılık 6 yıl yaşamak gibi. Neredeyse ölümsüzlük.
"Neden" sorusu çok uzun süre bilim insanlarının sorduğu soru oldu, çeşitli cevaplar verildi. Vitellogenin gibi hayvan ve böceklerde ortak bulunun bir protein tipinin, arı ömrü üzerinde etkilerinin olduğu bunlardan biri. Ama bahsedeceğim bu değil.

En son çalışma Arizona Üniversitesinden bir grup yüksek lisans öğrencisi tarafından yapıldı. USDA çalışanları tarafından yapılan,  arılarda bağırsak florası karşılaştırması da bunu kanıtlar nitelikte oldu. Araştırmaya göre arılar arasındaki bu yaş farkı, arılarda yaşayan bazı bakteriler tarafından sağlanıyor. Arı bağırsaklarındaki bu mikrobiyom farklılıkları, aynı DNA'ya sahip olmalarına karşın, arıların yaşam farklılıklarından dolayı kaynaklanıyor. 
Hayatının tamamını polen toplayarak değil kovanda geçirmek, arı sütüyle beslenmek, herkesin emrinizde olması gibi farklılıklar canlıyı biyolojik olarakta etkiliyor.
İnsanda yaş durumuna baktığımızda, Hong Kong'da kadınlar ortalama 86 yıl yaşarken, Güney Afrika Cumhuriyetinde kadınların ortalama ömrü 47 yıl. Arada neredeyse iki kat fark var. Bunun sebeplerine tıpkı arılarda olduğu gibi refah, beslenme şekli, ekonomik sebepler ve coğrafi sebepler örnek verilebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ÖCÜ MÜ GDO MU?

ROPS: Traktör kazası sebebiyle meydana gelen ölümlerin yarıdan fazlası devrilme yüzünden.

-Pestisit çeşitleri ve insektisitlerin etki ettiği sistemler ve mekanizmalar-